Welkom bij Hermes Fietsen!

Whatsapp 0647213086

0164 241844
[email protected]
 

Ma Gesloten
Di 08:45 - 18:00 uur
Woe 08:45 - 18:00 uur
Do 08:45 - 18:00 uur
Vrij 08:45 - 20:00 uur
Za 08:45 - 17:00 uur
Zo Gesloten

Woensdagavond zijn wij geopend op afspraak

fietsbanner
fietsbanner

Zelf je fiets onderhouden?


Als je je fiets regelmatig gebruikt, zal er af en toe iets stuk gaan. Door goed voor je fiets te zorgen – ook in de winter – kun je erger voorkomen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker verlengt de gebruiksduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast kun je zelf wat klein onderhoud aan je fiets uitvoeren. Het kost weinig tijd en zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft rijden. Door weer en wind.

Fiets schoonmaken
Maak je fiets van boven naar onderen schoon met een borstel en Polish wax of evt een warm sopje. Behandel de ketting met een bionet ontvetter en evt een kettingreinigerbox. Vergeet niet het vuil onder de spatborden te verwijderen. Gebruik geen sproeikop met sterke straal of een hogedrukreiniger! Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf, trapas, etc.

Ketting smeren
Zorg dat je achterwiel van de grond is door de fiets op te hangen aan een haak of op z’n kop te zetten. Draai de trapper naar achteren en spuit de ketting op de achtertandwielen in met een dun laagje kettingspay of olie. Die zorgt voor een smerend, beschermend, vuilafstotend laagje. Draai de ketting een paar keer rond, voor- en achteruit, zodat de olie zich goed verspreidt. Verwijder met een droge doek het overtollige smeermiddel.

Kabels smeren
Nu zijn de kabels van de versnelling en de remmen aan de beurt. Bij de meeste fietsen met een derailleur kun je deze kabels eenvoudig losklikken. Maak ze schoon en droog met een doek en smeer ze in met hetzelfde smeermiddel als voor de ketting. Remmen controleren. Als je de remgreep te ver moet indrukken, moet je de kabel wat aanspannen. Aan de voorkant van je remgreep zit een stelschroef die je een paar slagen naar buiten draait. Draai de contramoer terug tegen de remgreep zodat de stelschroef niet losloopt tijdens het fietsen.

Bandenspanning
Hoe hoger de bandenspanning, des te lager de rolweerstand van de band. Bovendien is de kans op een lekke band kleiner als je banden op spanning zijn. Een fietsband van een gewone fiets moet een spanning hebben van 3,5 tot 4 bar.

Fiets in de winter
Een doorgewinterde fietser geeft zijn fiets in de winter wat extra aandacht. Hier enkele wintertips:

  • Zet je zadel bij sneeuw en ijs iets lager. Dan kom je goed bij de grond en voorkom je valpartijen.
  • Draag warme en waterbestendige kleding; lichte kleuren zijn beter zichtbaar dan donkere.
  • Je fiets gaat langer mee als je hem binnen stalt, liefst op een warme en droge plaats.
  • Monteer winterbanden
  • Rijd je op een elektrische fiets en gebruik je hem in de winter niet? Bewaar de accu 50-70% geladen op een droge plek waar het niet vriest en laadt hem maandelijks naar dit nivo. Schrijft de fabrikant iets anders voor houdt dat dan aan.
  • Rijd je in de winter wel op je elektrische fiets houd er dan rekening mee dat kou je actieradius verkleint.
  • Bescherm elektrische connecties met een goede contactspray.

Fietsverlichting
Fiets je door (landelijk) gebied waar het pikdonker is? Zorg dan voor sterke verlichting, zodat de auto’s je goed zien en je zelf ook beter zicht hebt. Als je voornamelijk in de binnenstad rijdt, volstaat een eenvoudig led lampje. Het aanbod aan fietsverlichting is groot en varieert in voeding, kleur en sterkte.

Fietsbanden
Een goed profiel van je fietsband en een iets zachtere band (niet te veel natuurlijk) vergroot je grip op een winters wegdek. De laatste jaren zijn winterbanden voor de fiets steeds meer in trek. Ze geven grip bij sneeuw en ijs.

Schoonhouden en smeren
Door zout en pekel gaat je fiets sneller roesten. Daarom moet je de fiets ook in de winter goed onderhouden. Zie hierboven hoe je je fiets schoonmaakt en de ketting smeert. Ook de rest van je fiets kun je met een waxspray behandelen. Vergeet niet de remblokjes schoon te borstelen.

Ontdek de 10 belangrijkste e-bike trends en innovaties van 2025
Ontdek de 10 belangrijkste e-bike trends en innovaties van 2025
Overweeg je een elektrische fiets aan te schaffen? De ontwikkelingen binnen de e-bike industrie gaan razendsnel. Van nieuwe technologieën tot duurzamere ontwerpen: fabrikanten blijven de grenzen verleggen. We zetten de meest opvallende trends en innovaties voor 2025 op een rij om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Lees verder
Fietsen naar je werk: het populairste goede voornemen
Fietsen naar je werk: het populairste goede voornemen
Meer bewegen, gezonder leven en tijd besparen: veel Nederlanders hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Fietsen naar het werk staat daarbij steeds vaker centraal. Uit recent onderzoek blijkt dat het stimuleren van een actieve levensstijl op werkdagen hoog op de agenda staat.
Lees verder
Hoe maak je je e-bike schoon?
Hoe maak je je e-bike schoon?
Het schoonmaken van je e-bike is misschien niet het spannendste onderdeel van fietsen, maar geloof me, het loont. Niet alleen blijft je fiets er als nieuw uitzien, maar je verlengt er ook de levensduur van de onderdelen mee. Je elektrische fiets verdient de beste verzorging! In deze uitgebreide gids delen wij alles wat je moet weten over het effectief schoonmaken van je e-bike, zodat je nog jarenlang kunt genieten van zorgeloze ritten.
Lees verder
7 Redenen om vaker met de fiets naar je werk te gaan
7 Redenen om vaker met de fiets naar je werk te gaan
Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zitten de hele dag achter een bureau. Met de fiets naar het werk gaan is een gemakkelijke manier om extra beweging in je dag te krijgen. Je traint niet alleen je benen, maar ook je hart. Bovendien kan het helpen om stress te verminderen. Na een paar weken fietsen voelde ik me fitter en merkte ik dat mijn energielevels door het dak gingen.
Lees verder
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Een elektrische fiets met automatisch schakelsysteem is een flinke investering. Maar wat levert het op en is het de moeite waard? We delen onze inzichten over deze nieuwe ontwikkeling in de wereld van e-bikes.
Lees verder
De basis van elektrisch fietsen
De basis van elektrisch fietsen
Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met alleen de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim te schakelen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.
Lees verder
Drie redenen om eens wat vaker met de fiets naar het werk te gaan
Drie redenen om eens wat vaker met de fiets naar het werk te gaan
Woon jij op maar een paar kilometer van je werk, maar pak je toch iedere dag de auto? Dan is het tijd om deze eens wat vaker te laten staan. Nu weten we allemaal wel dat het goed is voor het milieu, maar wist je dat er nog veel meer redenen zijn om de fiets te pakken naar het werk?
Lees verder
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Bosch eBike Systems heeft een nieuwe generatie gelanceerd van de Performance Line CX. Daarin komen kracht en controle samen.
Lees verder
Fietsen op een e-bike in de herfst
Fietsen op een e-bike in de herfst
De herfst is een prachtig seizoen om te fietsen, vooral met een e-bike. De frisse lucht, de kleurenpracht van vallende bladeren en rustige wegen zorgen voor de perfecte setting om eropuit te trekken. Echter, de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen. Om veilig en comfortabel op je e-bike te blijven rijden, is goed onderhoud essentieel. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhoud van je e-bike in de herfstmaanden en hoe je optimaal kunt genieten van je ritten.
Lees verder