Welkom bij Hermes Fietsen!

Whatsapp 0647213086

0164 241844
info@hermesfietsen.nl
 

Ma Gesloten
Di 08:45 - 18:00 uur
Woe 08:45 - 18:00 uur
Do 08:45 - 18:00 uur
Vrij 08:45 - 20:00 uur
Za 08:45 - 17:00 uur
Zo Gesloten

 

fietsbanner
fietsbanner

Zelf je fiets onderhouden?


Als je je fiets regelmatig gebruikt, zal er af en toe iets stuk gaan. Door goed voor je fiets te zorgen – ook in de winter – kun je erger voorkomen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker verlengt de gebruiksduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast kun je zelf wat klein onderhoud aan je fiets uitvoeren. Het kost weinig tijd en zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft rijden. Door weer en wind.

Fiets schoonmaken
Maak je fiets van boven naar onderen schoon met een borstel en Polish wax of evt een warm sopje. Behandel de ketting met een bionet ontvetter en evt een kettingreinigerbox. Vergeet niet het vuil onder de spatborden te verwijderen. Gebruik geen sproeikop met sterke straal of een hogedrukreiniger! Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf, trapas, etc.

Ketting smeren
Zorg dat je achterwiel van de grond is door de fiets op te hangen aan een haak of op z’n kop te zetten. Draai de trapper naar achteren en spuit de ketting op de achtertandwielen in met een dun laagje kettingspay of olie. Die zorgt voor een smerend, beschermend, vuilafstotend laagje. Draai de ketting een paar keer rond, voor- en achteruit, zodat de olie zich goed verspreidt. Verwijder met een droge doek het overtollige smeermiddel.

Kabels smeren
Nu zijn de kabels van de versnelling en de remmen aan de beurt. Bij de meeste fietsen met een derailleur kun je deze kabels eenvoudig losklikken. Maak ze schoon en droog met een doek en smeer ze in met hetzelfde smeermiddel als voor de ketting. Remmen controleren. Als je de remgreep te ver moet indrukken, moet je de kabel wat aanspannen. Aan de voorkant van je remgreep zit een stelschroef die je een paar slagen naar buiten draait. Draai de contramoer terug tegen de remgreep zodat de stelschroef niet losloopt tijdens het fietsen.

Bandenspanning
Hoe hoger de bandenspanning, des te lager de rolweerstand van de band. Bovendien is de kans op een lekke band kleiner als je banden op spanning zijn. Een fietsband van een gewone fiets moet een spanning hebben van 3,5 tot 4 bar.

Fiets in de winter
Een doorgewinterde fietser geeft zijn fiets in de winter wat extra aandacht. Hier enkele wintertips:

  • Zet je zadel bij sneeuw en ijs iets lager. Dan kom je goed bij de grond en voorkom je valpartijen.
  • Draag warme en waterbestendige kleding; lichte kleuren zijn beter zichtbaar dan donkere.
  • Je fiets gaat langer mee als je hem binnen stalt, liefst op een warme en droge plaats.
  • Monteer winterbanden
  • Rijd je op een elektrische fiets en gebruik je hem in de winter niet? Bewaar de accu 50-70% geladen op een droge plek waar het niet vriest en laadt hem maandelijks naar dit nivo. Schrijft de fabrikant iets anders voor houdt dat dan aan.
  • Rijd je in de winter wel op je elektrische fiets houd er dan rekening mee dat kou je actieradius verkleint.
  • Bescherm elektrische connecties met een goede contactspray.

Fietsverlichting
Fiets je door (landelijk) gebied waar het pikdonker is? Zorg dan voor sterke verlichting, zodat de auto’s je goed zien en je zelf ook beter zicht hebt. Als je voornamelijk in de binnenstad rijdt, volstaat een eenvoudig led lampje. Het aanbod aan fietsverlichting is groot en varieert in voeding, kleur en sterkte.

Fietsbanden
Een goed profiel van je fietsband en een iets zachtere band (niet te veel natuurlijk) vergroot je grip op een winters wegdek. De laatste jaren zijn winterbanden voor de fiets steeds meer in trek. Ze geven grip bij sneeuw en ijs.

Schoonhouden en smeren
Door zout en pekel gaat je fiets sneller roesten. Daarom moet je de fiets ook in de winter goed onderhouden. Zie hierboven hoe je je fiets schoonmaakt en de ketting smeert. Ook de rest van je fiets kun je met een waxspray behandelen. Vergeet niet de remblokjes schoon te borstelen.

7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is
7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is
Eropuit met de fiets in de lente? Langere dagen, hogere temperaturen. Ontdek de 7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is. Lees verder…
Lees verder
Fietsen door de Bomen in Nationaal Park Bosland
Fietsen door de Bomen in Nationaal Park Bosland
Nationaal Park Bosland herbergt sinds 2019 een toeristische parel: ‘Fietsen door de Bomen’. Ervaar de bossen op 10 meter hoogte per fiets! Lees verder...
Lees verder
Goede fietsvoornemens voor 2024
Goede fietsvoornemens voor 2024
Wil je meer fietsen in 2024? Wij delen 5 tips om gemakkelijker en vaker de fiets te pakken én er ook nog plezier aan te beleven. Lees verder…
Lees verder
Jouw fietsaccu winterklaar
Jouw fietsaccu winterklaar
Zelfs een fietsaccu kan wel een beetje liefde gebruiken. Zeker in de donkere maanden. Daarom geven we jou 6 tips waarmee jouw fietsaccu in optimale conditie houdt tijdens de wintermaanden! Lees verder...
Lees verder
Fiets meenemen in de trein? Ontdek de mogelijkheden
Fiets meenemen in de trein? Ontdek de mogelijkheden
Je fiets meenemen in de trein? Er zijn een paar regels die je moet volgen of huur een OV-fiets. Hoe dat werkt? Lees verder…
Lees verder
Fietsen tijdens de zwangerschap: tips en advies
Fietsen tijdens de zwangerschap: tips en advies
Fietsen tijdens de zwangerschap heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar is het ook veilig voor moeder en kind? Lees verder…
Lees verder
Verkeersveiligheid en respect op de fiets? Gebruik je fietsbel!
Verkeersveiligheid en respect op de fiets? Gebruik je fietsbel!
Weinig sportfietsen hebben een fietsbel. Gevolg? Ergernis en onveilige situaties. Daarom bedacht CloseTheGap 'De Dag van de Fietsbel'. Lees verder…
Lees verder
8 tips voor winteronderhoud van je fiets
8 tips voor winteronderhoud van je fiets
De winter kan zorgen voor extra slijtage en schade aan je fiets. Dankzij goed winteronderhoud houd je je fiets in topconditie. Hoe? Lees verder…
Lees verder
De regels voor fietsverlichting en reflectie
De regels voor fietsverlichting en reflectie
Blog | Hoe zit het met de wettelijke regels voor fietsverlichting? Is knipperlicht of een los lampje toegestaan? Wat zijn de regels voor reflectoren? Lees verder…
Lees verder